Jul 22, 2011

Cara Untuk Mencari Muka Surat Setiap Awal Juzuk Al-Quran.. Jom Kita Cuba.. =)

Salam sahabat-sahabat ana sekalian..
Kali ini ana nak share sesuatu tentang Al-Quran.
Al-Quran yang ana maksudkan adalah Al-Quran Rasm Uthmani...
Seperti yang kita tahu..
Al-Quran Rasm Uthmani mengandungi 30 Juzu'..
Dan setiap 1 Juzu' mengandungi 20 muka surat..
Dan setiap muka surat ada 15 baris ayat..
Tak percaya??
Boleh semak Al-Quran anda sekarang..=)


Tapi hari ini ana nak kongsikan sesuatu..
Kadang-kadang..
Kalau kita nak cari muka surat untuk Surah dalam Al-Quran..
Boleh lihat dalam indeks kat muka surat belakang Al-Quran kan?
Tapi muka surat untuk setiap Juzu' dari Juzu' 1 hingga Juzu' 30 tiada kan?
Kebiasaanya.. 
Kita baca mengikut Juzu' ini bila kita nak tadarus Al-Quran pada bulan Ramadhan..
Tapi tadarus selain bulan Ramadhan pun boleh.. Lagi digalakkan.. =)

Ana telah jumpa satu kemudahan untuk kita cari muka surat bagi setiap Juzu' yang kita ingin baca...
Dengan lafaz Bismillah..

Kaedah Ringkas Mengenal Pasti Muka Surat Setiap Awal Juzuk.

Formulanya seperti:

(x-1) 2+2

x = adalah juzu' yang ingin kita cari muka suratnya...

Sekali pandang macam rumus algebra pula kan?? =)

Cara-caranya.


  1. Letakkan nilai x untuk Juzu' yang ingin kita cari.
  2. Kemudian, tolakkan dengan 1.
  3. Seterusnya, hasil tolak tadi di darabkan dengan 2.
  4. Hasil jawapan untuk darab, kita tambahkan angka 2 di hujung nombor hasil darab tadi.


Contohnya.

Kita nak cari Juzu' 11. Mungkin anda tidak tahu Juzu' 11 berada pada muka surat yang mana kan?


  1. Letakkan nilai x = 11.
  2. (11-1) = 10.
  3. 10 X 2 = 20
  4. Angka 2 kita tambahkan pada hujung hasil darab tadi = 202


Hasilnya.. kita akan tahu bahawa Juzu' 11 berada pada muka surat 202 dalam Al-Quran Rasm Uthmani.
Mari kita semak sama-sama..


Maaf ya.. Gambar kurang berkualiti.. =)

Ana ambil gambar guna Tafsir Al-Quran ana sendiri..
Nampakkan?
Juzu' 11 berada pada muka surat 202..
Dan dimulakan dengan Surah At-Taubah..

*Cuma.. formula ini tak dpt di aplikasi untuk Juzu' 1.. =)

Ini pun ana terbaca di satu blog yang berkongsi tentang panduan hidup dalam Islam..
Ana lampirkan pada blog JSNY ini..
Jadi.. Kita semua boleh baca sama-sama..
Dan kongsi dengan saudara Islam kita yang lain..
Islamkan adalah satu agama yang memudahkan hidup kita..
Moga kelebihan ini dapat meningkatkan keimanan kita kepada Allah.. =)


6 comments:

  1. SANGAT BERGUNA. SYUKRAN :)

    ReplyDelete
  2. surah al fatihah tidak dikira sebagai juzuk pertama ke?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.....kan betanya surah al-fatihah termasuk juzuk 1?

    ReplyDelete

Syukran Jazilan Sahabat! Semoga perkongsian memberikan info yang bermanfaat kepada anda! Semoga Rahmat Allah Senantiasa Bersama Anda! Insyaallah!

Terhangat